Tulikohan tehtya etikettivirhe: punaviinia irkkupubissa?

Pitaa puolustautua, etta Romania on viinimaa, ei ihan niin paljon kuin naapurinsa Moldova mutta taalla on oikein hyvaa viinia. Irkkubaarin talonviini maistui mainiolta ruoan kanssa.

Olen Timisoarassa. Romanian lounaiskolkassa lahella Unkarin ja Serbian rajoja.

Timisoara tuli tunnetuksi 18 vuotta sitten, kun Unkarilaisen kirkon pastori Laszlo Tokes uskaltautui julkisessa puheessaan arvostelemaan Romaniaa diktatuurisesti hallitsevaa Nicolae Ceausescua.

Diktaattori yritti hiljentaa Tokesin, mutta yllattaen kansanjoukot nousivat papin tueksi. Ceausescu yritti hajottaa mieltaan Timisoaran kaduilla osoittavat joukot asein, mika johti mellakoiden laajenemiseen paakaupunkiin Bukarestiin.

Lopputulos onkin kaikille tuttu. Vain puolitoista viikkoa mellakoiden alkamisen jalkeen Ceausescu teloitettiin joulupaivana.

Noiden paivien merkittavyytta kuvaa esimerkiksi se, etta Timisoarassa usea katu on nimetty tapahtumien tai niiden paivamaarien mukaan. Taisteluissa kuoli silloin toistasataa kaupunkilaista.

Tokes on ehka merkittavin taalla asunut henkilo, mutta tunnetumpi suurimmalle osalle on Timisoarassa syntynyt Johnny Weissmuller. Tuleva Tarzan ei kuitenkaan syntynyt romanialaisena, silla kaupunki kuului siihen aikaan Itavalta-Unkarin valtapiiriin.

Timisoaran keskustan rakennukset ovat paaosin Habsburgien vallan vahvimmilta paivilta 1700- ja 1800-luvuilta. Tuntuu, etta kaupunki on taynna katkettya kauneutta.

Rekennukset ovat komeita ja koristeellisia kuin Wienissa, mutta monet ovat likaisen mustia vuosikymmenten piinnyttamina. Rappaus lohkeilee monin paikoin ikavasti.

Tanne eivat ole loytaneet kulttuuripaakaupunkirahat eivatka EU:n tuet samaan tahtiin kuin Brasoviin tai Sibiuun. Timisoara tuntuu kuitenkin jotenkin uskottavammalta ja rehellisemmalta.

Keskusaukio Piata Unirii on taallakin korea. Tai se olisi korea ilman isoa osaa aukiota peittavia kahvila- ja kaljatelttakatosrivistoja. Ja ilman turbofolklastenlauluja heittavia amyreja: ankean nakoinen lasten tivoli oli kasattu torille sunnuntaina.

Iltavalaistuksessa pienet viat korjaantuvat, ja silloin Timisoara nayttaytyy tyylikkaana. Valaistus taalla onkin hoidettu aina hyvin. Timisoara oli Euroopan ensimmainen kaupunki, joka otti sahkoiset katuvalot kayttoonsa vuonna 1889.

Lisaa pikkunippeleita baarivisailijoille.

Romaniassa asustaa puolet Euroopan karhukannasta. Maassa arvioidaan elavan noin 5000-6000 karhua. Maanosan susista taalla vaeltelee noin kolmannes.

Taalta lahettyvilta on loydetty vanhimmat ihmisen luut Europassa. Luuloyto viittaa kantajansa elaneen noin 35000 vuotta sitten.

Ja urheilufriikeille tiedoksi: Romania on talviolympialaisten mitalitilaston viimeisella sijalla yhdella voitetulla mitalilla.