Paakadun yhdessa alikaytavassa nuori pitkatukkasalli soittaa kitarallaan rock'n rollia. Kaveri vieressa pysayttelee ohikulkijoita.

Uuden hotellini vastaanottotiskin takaseinalla ei ole entisen kolhoosijohtajan Aleksandr Lukashenkon valokuvaa. Matkakirjani mukaan kuva on siina aikaisemmin ollut.

Onko Minskissa menossa hiljainen vallankumous?

Tuskin. Mutta hiki tulee. Paivisin on helletta paalle 30 astetta ja ilmankosteus vauhdittaa hiostavuutta. Suolarankut varjaavat t-paidan selkapuolen hetkessa harmaankirjavaksi, vaikka miten yrittaa pysya varjossa ja kavella hitaasti.

Millaista taalla mahtoi olla kuukausi sitten, jolloin lampotilat monin paikoin Keski-Eurooppaa nousivat yli 40 asteeseen.

Vaihdoin siis hotellia, vahan halvempaan. Edellisesta nukkavierusta huoneesta maksoin 36 euroa, tasta 31 euroa. Vaikka luulin huonetta ottaessani maksavani 24 euroa. Paalle tuli aamupalamaksu. Ja sen paalle rekisterointimaksu.

Uusi hotellini on kuitenkin mukavampi. Sen nimi on 40 vuotta voitosta, eika nyt puhuta mistaan Izvestija-turnauksesta vaan siita suuresta isanmaallisesta voitosta, josta taalla tuntuu ajanlasku alkaneen. Eletaan vuotta 62.

Asioiden tulee olla jarjestyksessa. Taalla se osataan. Esimerkiksi jalankulkijoiden liikennekulttuuri on esimerkillista. Jalankulkijat kayttavat alikulkutunneleita, joita taalla on paljon. Jos ei ole alikulkua, on suojatie. Eika yli menna ennen kuin valo vaihtuu vihreaksi. Vain Suomessa jalankulkijat kayttaytyvat yhta noyrasti.

Autokantakin taalla on melkein kuin Suomessa. Jos keskustassa tulee vastaan ita-auto, se on joko taksi tai miliisi. Lahiokatujen varsilla on toki useita vanhoja Ladoja. Ylipaansa liikenne on sujuvaa, silla autoja on vahan verrattuna siihen, etta taalla asuu melkein 2 miljoonaa ihmista.

Ravintoloiden tyontekijat ovat tehokkaita. Samalla kun tyonnan viimeista haarukallista suuhuni, tarjoilija jo kantaa lautasen pois. Ja jos olutta nauttiessa siemaisen paperipyyhkeella partaani, paperi kannetaan valittomasti pois.

Sama siisteys naky kautta linjan. Roskia nakyy vain siella missa niiden kuuluukin olla. Eika virtsa ole tuoksahtanut yhdessakaan keskustan porttikongissa.