Karpaatit alkavat tulla tutuiksi. Ensin Ukrainassa ja nyt parin paivan ajan Romaniassa. Taalla Romaniassa vuoret ovat jyhkeammat ja maisemat kuin Alpeilta.

Aamulla lahdin kavelemaan Zarnestin kylasta kohti Piatra Craiului -vuorijonoa. Edelleen olen Brasovin seudulla.

Ensimmainen vajaa tunti meni leppoisasti loivaa makea metsatieta nousten. Vieressa juoksevan kirkasvetisen vuoripuron solina loi aurinkoisen tunnelman matkalle.

Tunnelmaa alkoivat hitaasti kohottaa ymparilla nousevat kallioseinat. Rotkon maisemissa Jude Law sai surmansa elokuvassa Cold Mountains. Tai siis hanen esittamansa hahmo. Elokuvaa en ole nahnyt, mutta maisemat viittaavat siihen, etta elokuva saattoi olla western-henkinen. Naispaaosaa siina esitti Nicole Kidman, ja Romanialaiset saivat ihmetella Hollywood-tahtia.

Rotkon jalkeen reitti vei metsapolulle. Muutoksen huomasi ensin aanesta, kun puron solina katosi.

Ymparilla oli isoja kuusia ja erityisen isoja lehtipuita, kuin haapoja. Syleilemalla puuta kasia ei saanut millaan yhteen, hyva etta yli puolenvalin paasi.

Valilla tuuli puhalteli puiden latvuksissa. Ensin hiljaa ja hetken paasta kovemmalla kohinalla. Oli kuin tenori olisi hiljaa alkanut laulaa. Hetken kuluttua mukaan yhtyi tummaaaninen mieskuoro.

Jossain lauloi lintu. Usein kuitenkin kovin aani tuli minusta itsestani. Hengitys alkoi muuttua hengastymiseksi ja sydamen lyontirytmi tiheni; rinne oli kohtuullisen jyrkkaa.

Sitten se nakyikin silmakulmasta. Ensimmaiset merkit kallioisista rinteista kilometrin verran ylapuolellani. Tulin niitylle, joka vihersi lampaitten ymparistotyon jalkeen kauniin tasaisena.

Kolmen tunnin taivalluksen jalkeen saavuin majalle Curmatura. Lautasellinen keittoa ja pullo olutta maistuivat mainioilta. Takana oli valtavana mohkaleena kulissinomainen vuorijono, jonka jatin suosiolla ammattilaisille ja extreme-tyypeille. Sinne huipulle ei ilman koysipatteristoa paasisi. Toisella puolella kumpuilevaa metsaa ja niittymaisemaa riitti seuraaviin vuoriin asti.

Naista maisemista nauttii kummasti, vaikka olisi Himalajankin nahnyt.

Paluumatka tuli nopeammin, mutta alamaki on jaloille rankka.

Kylassa odottelin pitkaan bussia kahden amerikkalaisen mormonipojan kanssa. Kyllastyin ja liftasin itaautoon. Riski kuljettaja oli pukeutunut hihattomaan nahkaliiviin ja hanella oli Saddamin silmat. Ajotapa oli kuitenkin lempea.