Tapasin ylpean sotaveteraanin.

Kiovan lahiossa mies katselee kirpputorilla auton varaosia. Hanella on harmaat, suorat housut, lippalakki ja jo parhaat paivansa nahnyt takki, johon veteraani oli kiinnittanyt sodassa saamansa kunniamerkit.

Kaksi merkeista viittaa siihen, etta han kunnostautui laskuvarjojoukoissa. Miehen ika viittaa siihen, etta uroteot tehtiin toisessa maailmansodassa.

Esittaydyn. Olen Suomesta.

"Finlandia, harasoo, Finlandia, harasoo", mies innostuu.

Lahiot ovat melkein aina kiinnostavia. Kun nousee kaupungin keskustassa metroon ja jaa siita pois jossain paateaseman lahella, paasee lahelle todellista kansaa. Paikkoihin joita ei ole muokattu turismin toiveissa.

Lahiossa huomaa esimerkiksi, miten paljon tassa kaupungissa on kirkkoja. Jo lyhyen matkaa kaveltyani olen tormannyt kahteen hirsimokkikirkkoon. On ristit ja kultainen kupoli. Poikkean toiseen, jonne suitsukkeen tuoksut houkuttavat heti ovelta.

Kiovassa on satoja kirkkoja. Suurin niista on maailman korkein ortodoksirakennus, 96,5-metrinen kirkko. Harmi etta se on remontissa eika kirkon torniin paase kiipeamaan.

Eilen tutustuin ukrainalaisten toiseen uskontoon: jalkapalloon.

Kiovan Dynamon stadionin edessa istuu tuttu hahmo. Valmentajalegenda Valeri Lobanovskin pronssinen patsas katsoo jokaista stadionille saapuvaa. Patsaan jalustana on jalkapallon puolikas. Patsaalla on sinikeltaisia kukkaseppeleita.

Muutama vuosi sitten kuollut Lobanovski oli vuosikymmenet Dynamon ja myos Ukrainan seka Neuvostoliiton maajoukkueiden valmentaja. 70- ja 80-luvuilla Kiovan Dynamo ja Neuvostoliiton maajoukkue olivat kaytannossa sama asia.

Ajat muuttuvat. Mestarien liigan viimeisen karsintakierroksen otteluun Dynamon vareissa kentalle juoksee nelja afrikkalaisperaista pelaajaa. Joukkue voittaakin Sarajevon vaivattomasti ja etenee Mestarien liigaan.

Taysi stadion ja fanikatsomon jatkuva kannustus luovat mainion ilmapiirin otteluun. Voiton kunniaksi stadionilla rajahtaa nayttava ilotulitus.

Mutta on taalla jo kolmaskin uskonto: raha.

Ydinkeskustan katujen alla on monen korttelin kokoinen kauppakeskus. Jos on tarvetta esimerkiksi uusia keittiokalustus, ostaa viimeisen muodin mukaiset kengat, hankkia tuliaiseksi intialainen puinen elefantti tai lukea amerikkalaisia lehtia, tervetuloa tanne ostoksille.

Vesipulloa en etsinnoista huolimatta ostoskeskuksesta loytanyt. Kaikkea ei voi vaatia.