Lviviin saapuessa on vaikea kuvitella olevansa entisessa Neuvostoliitossa. Parin paivan tutustumisen jalkeen siihen on viela vaikeampi uskoa.

Mutta niin se vaan on. Lviv sijaitsee lantisessa Ukrainassa. Itse asiassa kaupunki joutui neuvostovallan alaisuuteen vasta vuonna 1939. Siihen asti kaupunki oli osa Puolaa. Aikaisemmin se on kuulunut myos Itavallalle.

Ja se nakyy. Keskustorista tulee mieleen Krakova. Iso raatihuone sijaitsee keskella isoa, mukulakivista rakennettua toria, jonka ymparilla on varikkaita, kauniita rakennuksia. Puolalaiskaupungista Lvivin erottaa lahinna terasseilla tarjottavan oluen hinta: Lvivissa (muovi)tuopillinen irtoaa 0,60 eurolla. Lvivista myos puuttuvat terassien reunoilla arsyttavasti piipahtavat ja kolehtia keraavat katusoittajat.

Toisaalta monista aukioista ja bulevardeista tulee olo kuin olisi Wienissa. Keskustan toinen toistaan komeammista katolisista kirkoista paatellen voisi kuvitella olevansa Italiassa.

Sipulikupolisia ortodoksikirkkoja tassa kaupungissa ei montaa olekaan nakynyt.

Neuvostoaika ei tule mieleen edes patsaista. Kaupungeissa, joissa tahan asti olen kaynyt, on aina saanut huvittua Leninin ponakan patsaan aaressa. Lvivissa Lenin on korvattu Tara Shevtshenkolla. Kansallisrunoilijan patsas koristaa kaupungin keskeisinta bulevardia.

Kaupunki selvisi lapi toisen maailmansodan ilman suuria tuhoja.

Lviv odottaa olevansa seuraava suuri turistihitti Ita-Euroopassa.

Kaupungin keskustan ainutlaatuisuuden on huomannut myos Unesco. Jarjesto nimesi Lvivin vanhan keskustan maailmanperintokohteeksi vuonna 1998.

Lviv on kaupunki, jossa aika kuluu mukavasti ihan vaan katuja kulkiessa ja ihmetellessa yha uusia patsaita ja kirkkoja. Kaupungin viehattavan tunnelman aistii helposti.

Viikonloppuna kaupungilla ei voi valttya tormaamasta haapareihin, jotka haluavat kuvauttaa itsensa Lvivin kauniiden patsaiden kanssa.

Apteekkimuseossa on - uskokaa pois - lisko katossa.

Yhden kirkon edustalla myydaan vanhoja kirjoja ja levyja. Kyrillisten teosten keskelta silmaan pistavat Toto Cutugnon italoiskelmaa sisaltavat vinyylylevyt ja jalkapalloilija Niall Quinnin (Arsenalista, Sunderlandista ja Irlannin maajoukkueesta tuttu hujoppi) elamakerta.

Tero Pitkamaen keihasvoitonkin nain - hotellihuoneessani ukrainalaiselta kanavalta. Ja heti voittoheiton jalkeen Blanka Vlasicin voitonjuhlat korkeuskullan kunniaksi.